Stijgende lijn gevonden na moeizame seizoensstart

28-06-2021

Met een 11e plaats op de 800 meter bij het Nederlands kampioenschap atletiek heb ik het eerste deel van het wedstrijdseizoen afgesloten. Niet het resultaat waar ik normaal gesproken gelukkig van zou worden, maar na mijn eerdere resultaten dit seizoen mag ik met deze uitslag zeker niet ontevreden zijn. 

Toen ik in mei aan de start stond van mijn eerste wedstrijden had ik het gevoel en het vertrouwen dat ik in staat moest zijn om mijn persoonlijk record van 1:50,18 minuten uit 2018 te kunnen verbeteren. Nadat ik tijden van 1:52 en 1:53 minuten op de klokken zette, werd echter snel duidelijk dat dat een optimistische gedachte was. Het bleek toch dat, hoewel ik vorig jaar alweer 1:51,16 wist te lopen, mijn lichaam meer tijd nodig heeft om weer op het niveau van voor mijn blessure te komen. Dat mijn doelen niet eindigen bij alleen het lopen van een PR, maar nog veel verder gaan, maakte het lastig om de moed erin te houden.

Gelukkig ben ik erin geslaagd om toch door te zetten. Met als resultaat dat ik mijn beste tijd van dit seizoen iedere wedstrijd wist te verbeteren. In het Belgische Oordegem kwam ik tot een tijd van 1:51,06 minuten, dat was mijn snelste tijd sinds juni 2018. Hoewel ik snel geneigd ben om te denken: 'hoe kan ik vredesnaam nu langzamer zijn dan drie jaar geleden?', probeer ik de periode na mijn blessures te zien als een nieuwe start waarbij oude prestaties even niet meer tellen. Dat maakt het makkelijker om met geheven hoofd de strijd aan te gaan.

Snelste tijd sinds 2018 in Oordegem, Foto: Quinten Lafort
Snelste tijd sinds 2018 in Oordegem, Foto: Quinten Lafort

Twee weken later kwam ik in Grootebroek tot een tijd van 1:50,61 minuten. Weer een stap dichterbij mijn persoonlijk record. Dat gaf vertrouwen voor het Nederlands kampioenschap van afgelopen weekend. Hoewel het niveau dit jaar verschrikkelijk hoog was, heb ik de afgelopen jaren wel geleerd dat je alle kans die je krijgt moet pakken. In dit geval betekende dat proberen om een finaleplek af te dwingen. In de race maakte ik geen grote fouten en ik kwam simpelweg tekort op de laatste meters. Uiteindelijk was mijn tijd van 1:50,64 minuten goed voor een elfde plek. Net iets langzamer dan een week eerder, maar gezien het wedstrijdverloop niet slecht. 

Uitgeschakeld in series NK atletiek, Foto: Erik van Leeuwen
Uitgeschakeld in series NK atletiek, Foto: Erik van Leeuwen

Ik zou het prachtig vinden als ik in het vervolg van het seizoen ineens een gigantische uitschieter neer weet te zetten, maar stap voor stap werkt ook. Op naar een persoonlijk record!