Project duurkameel gedeeltelijk gelukt

25-11-2018

Aan het eind van het afgelopen baanseizoen maakte ik een keer grappend een opmerking over het lopen van langere wedstrijden in de winter. Voor ik het wist kwamen er meer duurtrainingen in het schema en stond ik aan de start van de 4 mijl van Groningen. Hoe leuk ik hardlopen over het algemeen ook vind, wedstrijden van meer dan zes kilometer lopen doe ik niet zonder een doel voor ogen. Dat doel kwam grotendeels voort uit het feit dat de Europese Kampioenschappen Cross dit jaar in Tilburg worden gehouden en de Atletiekunie om die reden waarschijnlijk meer atleten dan gewoonlijk zal selecteren.

Met het doel om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij het kwalificatiemoment voor het EK cross werden vanaf eind augustus de duurtrainingen gestart. In de tweede week werd ik al gelijk gedwongen tot het staken van de looptrainingen door een verzwikte enkel, maar dat bleek een paar weken later geen gevolgen te hebben voor 'project duurkameel'.

Bij de 4 mijl van Groningen ervoer ik het verschil tussen een 800 meter en een behoorlijk langere afstand voor het eerst. De weken na de 4 mijl werd ik met de dag beter waardoor ik nu in ieder geval kan zeggen dat ik een beter duurniveau dan ooit heb. Vandaag moest dat duurniveau het verschil maken bij de Warandeloop in Tilburg, wat tevens de kwalificatiewedstrijd was voor het EK cross. Onder het motto 'alles of niks' ben ik na de start met de kop van de wedstrijd mee gegaan. Het werd helaas al vrij snel duidelijk dat een topklassering (veel) te hoog gegrepen was. Het EK cross zal ik dus als supporter moeten bijwonen.