Junioren Gala Mannheim

25-06-2018

Afgelopen weekend mocht ik deelnemen aan het Internationale Junioren Gala in Mannheim (D). Deze wedstrijd wordt gezien als een van de grootste wedstrijden voor junioren in Europa. Ik keek er dan ook erg naar uit om met mijn leeftijdsgenoten te gaan strijden op de 800 meter. Waar bij de meeste wedstrijden van het seizoen de focus ligt op het lopen van snelle tijden, gaat het bij deze wedstrijd vooral om het winnen van de race.

Na de autorit op zaterdag zijn we naar de baan geweest om even los te lopen en een aantal wedstrijden te kijken. Op zondag stond ik met een goed gevoel op het warming-up terrein. Dit goede gevoel werd een beetje verstoord door de ontdekking dat ik een ruim halfuur later niet mocht starten in de eerste (snelste) serie, maar in de tweede serie. Dit kwam doordat de organisatie besloten had om een Duitser, die een langzamer persoonlijk record had staan dan ik, door te schuiven naar de snelste serie. Hierdoor viel ik net buiten de snelste serie en moest ik aantreden in de serie die hierna kwam.

Op advies van junioren bondscoach Nils Pennekamp heb ik besloten om te proberen mijn race te gaan winnen. Dit betekende dat ik erg afwachtend liep en pas op het laatste rechte stuk ging aanzetten. Het bleek een goede oefening om op deze manier een race naar mijn hand te kunnen zetten. Qua tactische beslissingen zijn er ook een paar momenten in de race waarvan ik nog iets kan leren dus al met al was het een zinvol weekend. Daarnaast was het natuurlijk een mooie ervaring om leeftijdsgenoten uit landen over de hele wereld in actie te zien (en mijn collega Nederlander Robin van Riel de eerste serie op de 800m te zien winnen).