Eerste week in Flagstaff

07-04-2019

Net als vorig jaar ben ik de hele maand april te vinden in het Amerikaanse Flagstaff dat op meer dan 2000 meter hoogte ligt. Op deze hoogte is de luchtdruk lager waardoor je per ademhaling minder zuurstof in kan ademen. Hier reageert het lichaam op door extra rode bloedcellen aan te maken en hierdoor zou ik straks op zeeniveau harder moeten kunnen lopen.

Helaas ben ik ook net als vorig jaar met een lichte blessure afgereisd naar Flagstaff waardoor ik nog voorzichtig moet zijn met trainen. Inmiddels ben ik wel begonnen met looptrainingen, maar de intensiteit ligt nog laag om mijn voet genoeg tijd te geven om weer te kunnen herstellen. Een blessure betekent niet dat ik minder train dan normaal. Een groot deel van de trainingen doe ik op een alternatieve manier, bijvoorbeeld op de crosstrainer.

Dat Flagstaff dé plek is voor hardlopers wordt snel genoeg duidelijk aan het aantal wereldtoppers dat je tegenkomt tijdens trainingen door de prachtige natuur. Doordat ik toch mijn beoogde training nog niet kon afwerken en met dank aan een 'flexibele coach' kon ik vandaag zelfs meetrainen met een tweevoudig Olympiër op de baan van de Northern Arizona University. De Britse langeafstandsloper Eilish McColgan was opzoek naar trainingsmaatjes voor haar training die bestond uit 20x400m. Ik reageerde dat ik wel mee wilde doen, maar de twintig waarschijnlijk niet zou halen. Eenmaal op baan bleek haar partner Michael Rimmer (ook Olympiër en meervoudig Europees medaillewinnaar op de 800m) ook aanwezig. Kortom, een heel inspirerend treintje om in mee te lopen en zelfs het tempo te bepalen. Na vijftien keer merkte ik wel dat ik meer getraind ben op kortere inspanningen en besloot ik de laatste vijf aan Michael en Eilish over te laten.

Hoewel ik liever wedstrijdspecifieke 800 meter trainingen zou doen op dit moment, is meetrainen met topatleten die hier aanwezig zijn wel de leukste manier om invulling te geven aan de trainingen die ik wel kan doen. Ik hoop dat het herstel van mijn voet zich voortzet zodat ik binnenkort weer de trainingen kan doen die ik nodig heb om snelle 800 meters te gaan lopen tijdens het outdoorseizoen. Voorlopig hou ik me wat dat betreft in ieder geval nog even rustig.