Een land dat hardlopen ademt

19-12-2018

MZUNGU!' galmt er over de Keniaanse hoogvlakte als wij met onze groep langs een kleine nederzetting lopen. Na deze kreet komen er meestal ongeveer vijf Keniaanse kinderen van een jaar of acht oud met een brede glimlach naar de weg gesprint.

Al meteen de eerste dag werd mij duidelijk dat alles in Kenia om hardlopen draait. Verkeersregels kennen ze hier niet, maar hardlopers gaan in ieder geval voor. Wij verblijven de komende vier weken in het dorpje Iten dat ligt op 2400m hoogte. Bij aankomst in Iten tref je gelijk de grote boog met 'Welcome to Iten, home of champions'. Gezien de grote kampioenen die hier de basis hebben gelegd voor hun succesvolle carrière kan Iten met recht 'the home of champions' genoemd worden.

'Mzungu' betekent 'vreemdeling'. Hardlopende Europeanen is voor de plaatselijke kinderen een teken om langs de weg te gaan staan en te gaan aanmoedigen. Een aantal fanatieke kinderen loopt dan zelfs een paar honderd meter mee. Dat doen ze dan ook nog eens op zware laarzen of simpele teenslippers.

Door het gebrek aan zuurstof op deze hoogte ligt mijn tempo hier aanmerkelijk lager dan in Nederland. Daarnaast zorgen de steile heuvels ervoor dat hoe langzaam ik ook ga, mijn hartslag alsnog snel omhoog gaat. In de eerste twee dagen zorgde dat ervoor dat ik het tempo waarin ik aan het hardlopen was waarschijnlijk ook had kunnen wandelen. Hoewel een korte wandeling hier ook al bijna als een training voelt, ben ik als het goed is aan het eind van deze week beter gewend aan het trainen op hoogte. Waar alle trainingen nu nog zo rustig mogelijk zijn, zal ik volgende week dan ook wat harder kunnen gaan trainen.