Een alternatieve trainingsweek

17-09-2018

Na net weer drie weken in training te zijn voor het cross- en indoorseizoen verzwikte ik anderhalve week geleden tijdens een training mijn enkel. Normaal gesproken helpt het om zo snel mogelijk weer in beweging te komen en dus gewoon verder te wandelen, maar het werd al vrij snel duidelijk dat dat er niet in zat. Gelukkig wilde Grete haar fiets afstaan (waarvoor dank) en kon ik op de fiets terug naar het beginpunt Papendal. Geen reden tot paniek, maar wel even een week of twee zonder hardlopen. De vrijdag, zaterdag en zondag stonden in het teken van rust. Met mijn voet omhoog op de bank is eigenlijk wel een hele goede samenvatting van dat weekend.

Vanaf maandag begon ik weer rustig met trainen. Als je denkt dat een blessure zorgt voor minder trainen, dan kom je bedrogen uit. Een paar trainingen uitgelicht.

Dinsdag Een eerste training op de fiets. Een mooie rustige ronde over de Veluwe om te werken aan mijn lage duurzones. Dit houdt in voor langere tijd, in dit geval bijna twee uur, fietsen met een relatief lage hartslag. Een bijkomend voordeel van het fietsen is dan wel weer dat ik mijn hartslag een stuk lager kan houden dan bij het hardlopen. Ik hoop dat straks, als ik weer kan lopen, dit ook te zien is in mijn hartslag tijdens de rustige looptrainingen.

Donderdag Trainen op de crosstrainer is een type alternatieve training die meer lijkt op hardlopen. Vandaar dat ik trainen op de fiets afwissel met sessies op de crosstrainer. Er stond een intensieve duurtraining op de planning. In totaal iets meer dan een uur op de crosstrainer met daarin 8 keer 3 minuten op een hoger tempo. In onderstaande grafiek zie je deze acht keer terug in mijn hartslaggegevens. Het is grappig om te zien dat de Polar app deze training typeert als 'veeleisend' en dus redelijk goed weergeeft wat voor type trainingen ik aan het doen ben. In de middag heb ik nog genoten van de zonnige omstandigheden tijdens een rustige rit van een uurtje op de racefiets.

Zaterdag Na gisteren een uur op de crosstrainer weer gewerkt te hebben aan mijn lagere duurzones mocht ik vandaag diep gaan op de fiets. Tien keer hoogtemeters overwinnen op de bochtige Italiaanse weg waarbij ik de tiende keer een beetje moeite had om de top te halen ;). Deze training zorgt ervoor dat ik straks in wedstrijden (als mijn enkel het weer toelaat) diep kan gaan en de verzuring kan weerstaan.

Zondag Een rit van twee en een half uur op de fiets om de week mee af te sluiten. Volgens mijn Polar M430 horloge heb ik mijn doel bereikt. Qua trainingen deze week heb ik ook zeker nuttige dingen gedaan, maar mijn belangrijkste doel voor nu is natuurlijk het zo snel mogelijk laten herstellen van mijn enkel zodat ik weer kan beginnen met looptrainingen. Dat doel is nog niet bereikt (wel bijna denk ik).