Abort Mission

11-06-2019

Voordat mijn wedstrijdseizoen begonnen is, is het ook alweer afgelopen. Toen ik tijdens het indoorseizoen voor het eerst een pijntje voelde in mijn voet had ik niet gedacht dat ik daar nu nog steeds last van zou hebben. Ik ben inmiddels dus al een maand of drie aan het kwakkelen met een niet meewerkende voet. Soms doet het veel pijn, soms iets minder.

Ik heb al altijd wel ergens in mijn lichaam een pijntje zitten voor, na of tijdens het hardlopen. Dat hoort er 'gewoon' bij als je het uiterste van je lichaam vraagt met trainingen en wedstrijden. Maar het moeilijke aan pijntjes is altijd; waar ligt het punt dat de pijn niet meer vanzelf verdwijnt en de trainingen moeten worden aangepast? Dat heb ik ook deze keer ervaren. In het begin dacht ik 'dit gaat vast snel weer over' en bleef ik dus gewoon trainen zoals ik dat al deed. Toen de pijn te hevig werd begon ik met het vermijden van spikes tijdens snelheidstrainingen, daarna verdwenen de snelheidstrainingen helemaal uit het schema en na een aantal weken stond ik alleen nog maar op de crosstrainer.  

Omdat in mei al veel gas terug moeten nemen niet echt bevorderlijk is voor het seizoen bleef ik, achteraf gezien, te lang proberen of hardlopen ineens misschien toch weer kon. De hoop om nog iets moois van het seizoen te maken weerhield me ervan om eerder pas op de plaats te maken. Inmiddels is me echter wel duidelijk geworden dat ik op deze manier nergens kom. Samen met sportarts en coach heb ik daarom besloten om dit seizoen niet in actie te komen. Omdat na verschillende onderzoeken nog steeds niet duidelijk is wat er precies mankeert aan mijn voet gaan we de komende periode benutten om daar achter te komen.

Op m'n twintigste al een seizoen moeten missen vanwege een blessure voelt alles behalve lekker. Ik verwachtte van mijzelf, en er werd ook van mij verwacht, dat ik dit seizoen weer een mooie stap zou zetten. Dat ik die mogelijkheid nu niet krijg is natuurlijk teleurstellend, maar er liggen nog heel veel jaren voor mij. Als nu de tijd nemen om van deze blessure af te komen ervoor zorgt dat ik de komende jaren van mijn carrière niet in gevaar breng, dan is dat het offer zeker waard.