Ik ga op reis en ik neem mee

06-01-2019

Een trainingsstage van vier weken vergt enige voorbereiding. Zeker als die trainingsstage in Kenia is. Hier in Kenia is namelijk niet alles wat je in Nederland gebruikt ook zomaar beschikbaar. Hieronder geef ik per categorie een aantal voorbeelden van spullen die ik zeker in mijn koffer stop als ik op trainingsstage ga.

Kleding en schoenen

Voor een atleet zijn kleding en schoenen over het algemeen het belangrijkste. Om er zeker van te zijn dat ik in Kenia niet zonder deze spullen kwam te zitten heb ik een setje kleding en een paar hardloopschoenen in mijn handbagage gestopt. Het komt namelijk nog wel eens voor dat de ruimbagage koffers niet op hetzelfde moment op de eindbestemming arriveren als de passagier. Dat zou zonde zijn van de trainingsstage.

Dat ik een paar hardloopschoenen in mijn handbagage had zitten betekent niet dat er in mijn ruimbagage helemaal geen schoenen meer zaten. In tegendeel zelfs, in totaal heb ik vijf paar hardloopschoenen meegenomen. Voor elk type training een ander soort schoen. Zo loop ik mijn rustige duurlopen op de Saucony Triumph Iso en tempotrainingen op de Saucony Kinvara of de Freedom Iso 2.

(Sport)voeding

In het High Altitude Training Centre hier in Iten kunnen wij in principe vijf keer per dag eten. Hoewel er in dit kamp zoveel mogelijk naar Europese standaarden geleefd wordt, is het hier natuurlijk wel anders dan wij gewend zijn. Vooral het eten van eiwitten is moeilijker door het ontbreken van zuivelproducten als yoghurt en kwark. Vandaar dat ik Qwin 100% Whey Protein gebruik na veel trainingen en daarnaast 's avonds voordat ik naar bed ga een shake met caseïne eiwit neem.

Omdat het eten hier vrij eenzijdig is werk ik ook iedere dag een hele bult supplementen naar binnen. Ik neem onder andere multivitamine, ijzer, magnesium, zink en omega 3. Vitamine D is door het grote aantal zonuren misschien iets minder nodig, maar ook daar heb ik een aantal tabletten van meegenomen. Naast sportvoeding en supplementen heb ik ook 'normale' voeding meegenomen om af en toe te kunnen snacken zoals mueslirepen.

Tijdens lange en intensieve trainingen stop ik in plaats van water de sportdrank Peptiplus in mijn bidon en neem ik een Qwin Iso Pro Gel of Pepti Gel mee zodat ik tijdens de training al kan beginnen met het aanvullen van koolhydraten en eiwitten.

Accessoires

Vanwege de hoogte van 2400m let ik extra op mijn hartslag. Ik wil hier namelijk niet per se harder trainen dan thuis, maar in de juiste hartslagzones trainen. Door het gebrek aan zuurstof ligt het tempo bijvoorbeeld tijdens een duurloop veel lager dan dat ik in Nederland gewend ben. Door te letten op de hartslag die mijn Polar horloge aangeeft zorg ik ervoor dat ik ondanks de andere omstandigheden wel op de juiste intensiteit blijf trainen en niet overtraind thuis kom.

Voor en na de trainingen is het belangrijk om mijn lichaam los en soepel te houden. Om deze reden begin ik de dag altijd met het doen van oefeningen. Nadat ik een paar minuten gerekt heb rol ik mijn spieren los met een foamroll of duoball. Soms is het juist belangrijk om bepaalde spieren op spanning te brengen. Tijdens een sprinttraining bijvoorbeeld krijgt het lichaam zware klappen te verwerken. Daarom check ik ook altijd of bijvoorbeeld mijn bilspier voldoende op spanning staat. Mocht de spanning ontbreken dan doe ik een paar oefeningen met een weerstandsband om de spier meer op spanning te brengen.

Waarschijnlijk heb je inmiddels wel door dat mijn koffer aardig vol zat. Gelukkig kan er hier bijna altijd in korte kleding gelopen worden dus de meeste winterkleding heb ik thuis gelaten. Over een paar dagen gaan we alweer terug naar Nederland. Doordat ik de meeste sportvoeding inmiddels al heb opgemaakt zal het inpakken voor de terugreis iets makkelijker moeten gaan dan voor de heenreis.